Prevalența alergiei este în creștere, la nivel global. Aproximativ 30-40% din populația lumii suferă de una sau mai multe alergii. Alergia la proteinele din laptele de vacă este una dintre alergiile des întâlnite în primii ani de viață, afectând până la 5% dintre bebeluși și copii la nivel mondial. Dincolo de simptomele clinice, alergiile pot avea un impact negativ asupra calității vieții pacienților și familiilor lor.
Rolul nutriției
Când un copil suferă de acest tip de alergie, sistemul lui imunitar are o reacție exacerbată la una sau mai multe proteine din laptele de vacă. Sistemul imunitar al copilului identifică aceste proteine ca fiind dăunătoare și se protejează, eliberând substanțe de autoapărare, precum histaminele, care declanșează simptomele alergiei la copii.
O reacție alergică este, de obicei, primul semn că ceva este în neregulă cu sistemul imunitar. Este important să reducem riscul de dezvoltare a alergiei și să gestionăm o alergie, asigurând nutriția potrivită, care susține buna funcționare a sistemului imunitar și a celui digestiv.
Laptele matern este cel mai bun pentru bebeluși, dar există situații în care aceștia pot avea reacții alergice. Nu la laptele matern în sine, ci la cantități mici de proteine din lapte care trec de la mamă la bebeluș, prin laptele matern. În astfel de cazuri, alergia poate fi tratată îndepărtând lactatele din alimentația mamei. Dacă mama nu renunță la lactatele din meniul ei sau nu dorește să continue alăptarea, un specialist poate recomanda ca bebelușului să îi fie administrată o formulă specială, hipoalergenică.
Săptămâna mondială a alergiilor
În fiecare an, în Săptămâna Mondială a Alergiilor, atragem atenția asupra alergiilor alimentare. Astăzi, 30-40% din populația lumii trăiește cu alergii.
Unele alergii pot trece neobservate, în timp ce altele pun în pericol viața. Alergiile alimentare, precum alergia la proteinele din laptele de vacă, reprezintă o provocare, pentru că simptomele pot varia și este dificil să identificăm cauza, atunci când tratăm simptomele separat.
Intervalul mediu de diagnosticare pentru alergia la proteinele din laptele de vacă este de 12 săptămâni și este nevoie de mai mult de 4 vizite la specialist înainte ca un diagnostic să fie stabilit. În această perioadă, impactul alergiei se face simțit în familie nu numai la nivelul simptomelor copilului, ci și la nivel psihologic și financiar. De aceea, este important să avem strategii eficiente pentru copiii în situații de risc sau care suferă de alergii la proteinele din laptele de vacă.
Alergia la proteinele din laptele de vacă și imunitatea: care e legătura
Sistemul nostru imunitar muncește din greu să ne apere de infecții, atacând virusurile și bacteriile care ne îmbolnăvesc. O reacție alergică are loc când sistemul imunitar are un răspuns nepotrivit la un compus dintr-un aliment anume. În cazul alergiei la proteinele din laptele de vacă, sistemul imunitar reacționează exagerat la una sau mai multe proteine din laptele de vacă. Alergia la proteinele din laptele de vacă este una dintre cele mai des întâlnite alergii din prima copilărie, afectând 2-5% dintre copii. Simptomele sunt variate – diaree, respirație șuierătoare (wheezing) eczeme.
Sănătatea sistemului digestiv
Sistemul digestiv este alcătuit din tractul gastrointestinal și alte organe digestive. Un intestin sănătos găzduiește până la 100 de trilioane de bacterii care alcătuiesc microbiota. Aceasta joacă un rol important în buna funcționare a sistemului digestiv și este vitală pentru starea noastră de sănătate.
Un sistem digestiv sănătos este extrem de important încă din prima zi de viață. Pe măsură ce sistemul digestiv al nou-născutului se maturizează, acesta produce enzime care digeră hrana și anticorpi care protejează. Un intestin sănătos și o microbiotă sănătoasă sunt esențiale pentru buna creștere și dezvoltare, reducând disconfortul abdominal și contribuind la starea de bine a copilului, dar și a părinților. Nutriția potrivită joacă un rol important, susținând dezvoltarea sănătoasă a sistemului digestiv.
Citește mai mult despre importanța nutriției în momente cheie din viață