Nutricia
Susținerea alăptării și Asociația SAMAS

Nutricia Romania a fost unul dintre inițiatorii programului SAMAS (Sănătate pentru Mame și Sugari), în 2013, împreună cu Fundația Crucea Albă și Crucea Roșie Sector 6. Fundația Nutricia este membru fondator în Asociația SAMAS și sponsor anual.

Nutricia sprijină viziunea Asociației pe termen lung, necondiționat, în conformitate cu misiunea companiei, aceea de a contribui la dezvoltarea sănătoasă a copiilor în primii ani de viață, prin educație și servicii pentru sănătate, precum și prin nutriție de calitate.

Nutricia, în parteneriat cu Asociația SAMAS, a dezvoltat singura comunitate națională de educatori perinatali din România (asistenți medicali și moașe), pentru a oferi cel mai extins program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. În România un copil sub 1 an moare la fiecare 6 ore, iar peste 20.000 de bebeluși se nasc prematur în fiecare an. Conform UNICEF, 80% dintre decesele bebelușilor mai mici de 1 an pot fi prevenite prin educația părinților. În acest context, rolul asistentelor medicale și al moașelor este extrem de important în educația pentru sănătate și în prevenție.

Prin inițierea programului SAMAS și susținerea activității Asociației SAMAS, Nutricia aduce o contribuție semnificativă în societate, cu impact pe termen lung. Specializarea continuă a cadrelor medicale, educația părinților cu privire la îngrijirea copiilor și la comportamentele alimentare corecte contribuie direct la o mai bună stare de sănătate pentru generațiile actuale și viitoare.

Prin cursurile de alăptare prenatală și consilierile în alăptare oferite de Educatorii Perinatali, Asociația SAMAS a contribuit la creșterea ratei de alăptare exclusivă, de la 12,6% în 2011, la 29,8% în 2016, conform Studiului Național Alăptarea și Nutriția Copiilor în Primul An de Viață, desfășurat în 2016 de Asociația SAMAS, împreună cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului și Societatea Națională de Medicina Familiei.

De asemenea, în 2016, la inițiativa Asociației SAMAS, Alianța pentru Sănătatea Mamei și Copilului (Crucea Roșie Sector 6, Organizația Salvați Copiii România, Societatea Națională de Medicină a Familiei, Ordinul Asistenților Medici Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Alianța pentru Sănătate România și Asociația Mame pentru Mame în Alianța pentru Sănătatea Mamei și Copilului) a obținut votul Consiliulul Național al Audiovizualului în vederea introducerii unui mesaj de sănătate publică în mediul audiovizual despre importanța alăptării exclusive în primele șase luni de viață ale copilului. Astfel, prin acceptul autorității ce reglementează programele audiovizuale, s-a obținut acordul ca următorul mesaj de interes public să fie transmis prin intermediul canalelor de televiziune: “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”.