Nutricia
Fragilitate și malnutriție asociată bolii

Pentru prima oară în istoria omenirii, populația de peste 65 de ani o depășește pe cea cu vârsta sub 5 ani, o situație la care scăderea ratei natalității, dar și uimitoarele progrese pe care le-a făcut medicina contribuie în egală măsură. Creșterea speranței de viață este un lucru îmbucurător, dar nu întotdeauna longevitatea e dublată de sănătate. Persoanele în vârstă reprezintă o categorie la risc și au nevoie de nutriție specializată.

Fragilitatea fizică este considerată un sindrom geriatric complex, care are multiple cauze și este caracterizat prin scăderea vitalității și creșterea vulnerabilității. Fragilitatea afectează îndeosebi persoanele de peste 60 de ani, care sunt predispuse la mai multe patologii și au un risc crescut de dizabilitate. Malnutriția, lipsa de activitate și comorbiditățile au un efect mai mare asupra persoanelor în vârstă și reprezintă factori de risc pentru sarcopenie, caracterizată de scăderea progresivă a masei musculare și osoase. La rândul ei, pierderea masei musculare și a forței este principala cauză de fragilitate fizică și declin a persoanelor în vârstă. Sarcopenia afectează statutul, mobilitatea, independența și, per ansamblu, calitatea vieții unei persoane. Iar studiile arată că rata de mortalitate este 6 ori mai mare în rândul seniorilor fragili.1 Vulnerabilitatea fizică îi predispune pe vârstnici la riscuri suplimentare și accidentări cu urmări grave pentru seniori. Datele arată că în 2018, la nivel global s-au înregistrat 1,66 de milioane de fracturi de șold. Se estimează că numărul de cazuri va crește până la 6 milioane pe an, până în anul 2050.2

Cum ajută nutriția medicală

Oamenii în vârstă intră într-o spirală a declinului, în care nutriția inadecvată accentuează și mai mult slăbiciunea musculară. De aceea, o nutriție echilibrată, care să răspundă nevoilor alimentare specifice vârstei, este esențială pentru o bună stare de sănătate.
Necesarul nutrițional al vârstnicilor este mai crescut pentru unii nutrienți (în special proteine și vitamina D), raportat la kilogram/corp față de adulții tineri. Ei au nevoie de un aport crescut de proteine, de minim un 1 g/kilogram corp. Deficitul de proteine în cadrul vârstnicilor crește fragilitatea pielii, descrește funcția imună, încetinește procesul de vindecare și de recuperare după boală, arată studiile. 3

Malnutriția asociată bolii – care sunt riscurile

În special, în caz de boală, nutriția adecvată poate reprezenta o provocare. Lipsa apetitului, dificultatea de a înghiți (disfagia), digestia îngreunată și metabolismul încetinit pot duce la malnutriție, care are consecințe pe termen lung și pune o povară suplimentară pe organismul măcinat de boală. În medie, 1 din 4 pacienți internați în spital suferă de malnutriție asociată bolii.4
Dincolo de povara asupra pacientului, aceste situații generează și costuri mari pentru sistemul de sănătate. 61% dintre pacienții suferind de malnutriție asociată bolii au o durată de spitalizare crescută, iar îngrijirea lor este de două ori mai costisitoare.5 În plus, datele arată că acești pacienți au un risc de 3 ori mai crescut de a face infecții4 și au cu 35% mai puține șanse de a supraviețui în decurs de o lună de la internare!6

Inovațiile Nutricia

La Danone Nutricia Research am cercetat îndeaproape importantul rol al nutriției adecvate pentru persoanele suferind de fragilitate fizică sau de malnutriție asociată bolii. Am studiat efectul formulelor speciale cu un conținut ridicat de proteine asupra refacerii musculare și recuperării după o perioadă de boală și am dezvoltat soluțiile nutriționale medicale potrivite pentru ca speranța de viață sănătoasă a pacienților vârstnici să crească, iar ei să rămână independenți pe o perioadă cât mai lungă. Credem în îngrijirea centrată pe fiecare pacient în parte, în implicarea pacientului în deciziile legate de tratament și în buna comunicare dintre specialiști și pacienți, ca parte esențială a procesului de vindecare și recuperare.


Produsele noastre pentru Fragilitate și malnutriția asociată bolii

Aici găsiți produsele Nutricia destinate fragilității și malnutriției asociată bolii. Acestea au scopul de a acționa nutrițional în cazul unor afecțiuni și drept urmare trebuie consumate doar conform sfatului medicului.



  1. Fried LP et al. Journal of Gerontology. 2001;56A(3):M146-M156.
  2. Schattner A. QJM, 2018;111:765-767.
  3. Ronni Chernoff, Protein and older adults
  4. Stratton R, et al. Wallingford: CABI Publishing, 2003.
  5. Khalatbari-Soltani, S. and P. Marques-Vidal, The economic cost of hospital malnutrition in Europe; a narrative review. Clin Nutr ESPEN, 2015. 10(3): p. e89-e94.
  6. Cereda, E., et al., Nutritional status in older persons according to healthcare setting: A systematic review and meta-analysis of prevalence data using MNA((R)). Clin Nutr, 2016. 35(6): p. 1282-1290