Un diagnostic de cancer zdruncină din temelii viața bolnavului și a familiei sale. Atât boala, cât și tratamentul răpesc corpului puterea de care tocmai acum are cea mai mare nevoie. Datele arată că între 30 și 80% dintre pacienții de cancer pierd în greutate în timpul bolii1. Malnutriția este, de altfel, cauza mortalității pentru 20-40% dintre decesele legate de cancer. Deși nu există alimente specifice care să lupte împotriva cancerului, anumiți nutrienți sunt extrem de importanți în dieta bolnavilor de cancer, ajutându-i să suporte tratamentul și grăbind recuperarea. La Danone Nutricia Research dezvoltăm soluțiile nutriționale medicale inovatoare care îi susțin pe pacienții cu cancer, în fazele de diagnostic, tratament și recuperare sau în îngrijirea paliativă. Știm că nevoile pacienților diferă în anumite etape ale bolii și am dezvoltat o gamă de soluții nutriționale adaptate la aceste nevoi în continuă schimbare.
De ce pacienții cu cancer pierd în greutate?
Încă înainte de stabilirea diagnosticului, pierderea în greutate poate fi un prim indiciu că ceva e în neregulă, în special în cazul cancerelor care afectează plămânii, pancreasul, esofagul.2
Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, atunci când este atacat de boală, corpul eliberează citokine, care luptă împotriva cancerului, dar au un nedorit efect secundar: pierderea în greutate și din masa musculară, precum și pierderea poftei de mâncare.3
După diagnostic, în timpul tratamentului (chimioterapie, radioterapie), bolnavul are un apetit scăzut, din cauza ulcerațiilor și uscăciunii de la nivelul gurii sau din cauza altor efecte secundare (diaree, senzație de greață, episoade de vomă, durere, modificarea gustului). Tratamentul în sine poate influența modul în care corpul metabolizează nutrienții pe care îi ia din hrană, lucru care accentuează pierderea în greutate.
Lipsa apetitului este, deci, un efect secundar al cancerului, și reprezintă o problemă pentru că în lipsa hranei, corpul primește mai puțină energie, mai puține proteine și prea puțini nutrienți de care are nevoie tocmai în acest moment, pentru a putea suporta tratamentul.
În cazul pacienților bolnavi de cancer, pierderea în greutate are loc în detrimentul musculaturii, mai degrabă decât al țesutului adipos. 4 Fenomenul este cunoscut medical drept cașexie, duce la oboseală fizică și psihică a pacientului și, mai important, îi scade toleranța la tratament, ceea ce poate afecta negativ șansele de supraviețuire. 1,4
Nutrienți importanți pentru bolnavii de cancer
O bună nutriție asigură echilibrul nutrienților de care corpul bolnavilor de cancer are nevoie pentru a funcționa. Anumiți nutrienți sunt în special importanți:
- Proteine: „cărămizile” care construiesc și repară celulele, proteinele sunt importante pentru ca un bolnav de cancer să își păstreze sau să își recupereze masa corporală. Ghidurile internaționale recomandă ca un pacient cu cancer să consume de două ori mai multe proteine decât o persoană sănătoasă.5
- Acizi grași esențiali Omega-3: cu proprietățile lor antiinflamatoare, acești nutrienți ajută la îmbunătățirea apetitului și la stabilizarea greutății corporale.5
- Micronutrienți (vitamine și minerale): pacienții cu cancer suferă de dezechilibre în aportul de micronutrienți, din cauza hranei insuficiente și a tratamentelor agresive.6,7
- Fibre: esențiale în orice dietă echilibrată, ele sunt cu atât mai importante în cazul pacienților cu cancer, îmbunătățind tranzitul intestinal și consistența scaunelor (diareea fiind un efect secundar asociat radioterapiei și chimioterapiei).1,3
Importanța nutriției medicale
Când pacienții bolnavi de cancer se confruntă cu pierderile în greutate, medicul le poate recomanda suplimente nutriționale medicale, special concepute pentru a furniza energia, proteinele, vitaminele și mineralele de care au nevoie. Acestea trebuie administrate doar sub supraveghere medicală!
Nutriția medicală, în special în cazul pacienților cu cancer, are efecte clinice dovedite în reducerea pierderii în greutate, lucru care este extrem de important în continuarea tratamentului, crescând șansele de succes ale terapiei.
Creșterea aportului nutrițional cu ajutorul nutriției medicale specializate are mai multe beneficii pentru pacienții bolnavi de cancer:
- Îmbunătățește aportul nutrițional (reducând astfel, pierderea în greutate);
- Reduce complicațiile induse de tratament;14,16
- Îmbunătățește calitatea vieții; 17
- Scurtează durata spitalizării. 18
Nutriția medicală – cât timp e necesară?
Este nevoie de timp pentru ca organismul să se recupereze după ce a fost afectat de cancer. Administrarea hranei medicale specifice poate dura săptămâni sau luni la rândul, în funcție de nevoile pacientului și de capacitatea de recuperare a organismului. Colaborarea dintre pacient și medic este esențială pentru ca organismul să beneficieze de nutriția potrivită, care susține recuperarea, pe toată durata tratamentului.
- Ryan et al. Proc Nutr Soc. 2016;75(2):199-211.
- Hebuterne X et al. JPEN, 2014;38:196.
- Argilés JM, et al. Curr Opin Support Palliat Care 2009; 3: 263–68.
- Fearon K et al. Lancet Oncol, 2011;12(5):489-95.
- Arends J, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients Clin Nutr, 2016; epub.
- Grober U, et al. Nutrients, 2016;8(3):163.
- Ströhle A, et al. Oncology Reports, 2010;24(4):815-28.
- Garcia-Peris P, et al. Eur J Clin Nutr, 2016;70(2):170-174.
- Martin L Senesse P et al. J Clin Oncol 2015 Jan 1: 33(1):90-9.
- Andreyev HJ, et al. Eur J Cancer, 1998;34:503-9.
- Rickard KA, et al. Cancer 1983;52:587-98.
- Arends J, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients Clin Nutr, 2016; epub.
- Burden ST, et al. J Cachexia Sarcopenia Muscle, 2017.
- Baldwin et al. J Natl Cancer Inst, 2012;104(5):371-385.
- Kabata P, et al. Support Cancer Care, 2015 ;23(2) :365-70.
- Manasek V. et al. Klin Onkol, 2016.
- Surwillo et al Rocz Panstw Zakl Hig, 2013;64(3):225-233. 18. Manasek V. et al. Klin Onkol, 2016.