Nutricia
Malnutriția secundară asociată bolii (pediatrie)

Fiecare copil are dreptul să crească, să se dezvolte și să-și atingă potențialul maxim. La Nutricia cercetăm și inovăm de mai bine de 30 de ani soluții nutriționale medicale potrivite pentru copiii cu dificultăți de creștere, asigurându-le dezvoltarea optimă.

Întârzierile în creștere – ce le provoacă

Malnutriția secundară provocată de o boală este des întâlnită în practica pediatrică și are consecințe imediate, dar și pe termen lung. Prevalența întârzierilor în creștere în rândul copiilor este între 5 și 50%, iar riscul cel mai crescut se înregistrează la grupa de vârstă 0-5 ani.1,2
Cauzele întârzierilor în creștere sunt multiple, dar cel mai adesea, acestea sunt generate de un aport nutrițional inadecvat, din punct de vedere energetic și al consumului de proteine și micronutrienți. Paralizia cerebrală, o boală cardiacă congenitală, fibroza chistică, boala hepatică sau cancerul sunt doar câteva dintre afecțiunile însoțite de o creștere deficitară, cu efecte negative asupra evoluției stării de sănătate a pacientului. În cazul copiilor care suferă de boli congenitale cardiace, de exemplu, și care necesită intervenții chirurgicale, greutatea redusă reprezintă ea însăși un factor de risc și determină amânarea intervenției chirurgicale, atât de necesară.3-5 Nutriția inadecvată este asociată cu probleme gastrointestinale, risc crescut de infecții și prelungirea perioadei de spitalizare.6,7 Iar malnutriția secundară asociată bolii provoacă un dezechilibru în compoziția și funcționalitatea organelor și țesuturilor, având consecințe pe termen lung.

Rolul nutriției în tulburările metabolice moștenite

Aproape cincizeci dintre tulburările ereditare de metabolism cunoscute pot fi ținute sub control prin diete specifice și stricte, care trebuie respectate pe tot parcursul vieții.
Copiii cu fenilcetonurie (PKU), de exemplu, nu pot metaboliza aminoacidul fenilalanină, ceea ce duce la acumularea acestuia și a altor substanțe, în organism, până la punctul la care devin nocive, provocând probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv leziuni ireversibile ale creierului. O dietă cu aport scăzut de proteine și suplimentată cu aminoacizii esențiali și non-esențiali de care are nevoie organismul pentru a funcționa corect acoperă necesarul de nutrienți pentru bolnavii de fenilcetonurie și, în același timp, ține sub control boala.

Ce este fenilcetonuria

Descrisǎ pentru prima datǎ ȋn 1934 de cǎtre Fölling, fenilcetonuria (PKU) este o boalǎ metabolicǎ geneticǎ cauzată de mutații ale genei care codificǎ fenilalanin-hidroxilaza (PAH). Literatura de specialitate descrie peste 600 de mutații ale acestei gene3. Fenilcetonuria afectează în mod egal ambele sexe. La nivel mondial se estimează că 1 din 20.000 de nou-născuți este afectat de această boală.
O incidenţă crescută a bolii este raportată în Turcia (1:2.600 naşteri), în timp ce în Finlanda, de exemplu, boala este foarte rară (1:200.000). Ȋn Romȃnia se estimează că 1 din 10.000 de nou-născuți suferă de fenilcetonurie. Dacă un copil cu fenilcetonurie nu este tratat sau este tratat neadecvat apar manifestări clinice neuropsihice severe: microcefalie, hipo- și hiper-excitabilitate, convulsii. Cu vârsta, dezvoltarea intelectuală și comportamentul pot fi sever afectate, copiii cu fenilcetonurie prezentând anxietate, agresivitate, autism, IQ scăzut, dificultăți în procesarea informației, deficiențe de memorie.4
Vârsta la care începe tratamentul influențează evoluția pe termen lung a copilului diagnosticat cu fenicetonurie. În mod ideal, tratamentul trebuie să înceapă în primele 7-10 zile de viață.5-7
La sugarul cu PKU regimul dietetic este inițiat prin suprimarea totală a aportului alimentar de fenilanină pe o durată limitată și asigurarea nevoilor nutritive prin adăugarea unui mix de aminoacizi îmbogățit cu tirozină și alți micronutrienți (vitamine și minerale). În această perioadă aportul energetic va fi de 120kcal/kg corp/zi și cel proteic de 3,5g/kg corp/zi.6

Nutriție specială medicală

Nutriția adecvată pentru copiii suferind de fenilcetonurie reprezintă o adevărată provocare. Scopul tratamentului este de a menține controlul metabolic optim al fenilalaninei, iar o dietă strictă, pe bază de alimente și produse medicale cu un conținut scăzut de proteine, este necesară pentru toată viața. Este esențial ca tratamentul să fie individualizat, adaptat pacientului, pentru că spectrul clinic al bolii este foarte larg, iar nevoile pacienților variază considerabil pe durata întregii vieți.
Tocmai de aceea, Danone Nutricia Research a desfășurat în ultimii 50 de ani cercetări intense în domeniul nutriției specializate pentru copiii suferind de tulburări metabolice. Descoperirile noastre ne-au permis să înțelegem în profunzime nevoile pacienților și să dezvoltăm soluții nutriționale medicale care să contribuie la managementul fenilcetonuriei și la creșterea calității vieții pentru pacienți și familiile lor.


Produsele noastre pentru Malnutriția secundară asociată bolii (pediatrie)

Aici găsiți produsele Nutricia destinate malnutriției secundare asociată bolii (pediatrie). Acestea au scopul de a acționa nutrițional în cazul unor afecțiuni și drept urmare trebuie consumate doar conform sfatului medicului.  1. Pawellek I, Dokoupil K, Koletzko B. Clin Nutr 2008; 27: 72-76.
  2. Joosten KFM and Hulst JM. Curr Opin Pediatr 2008; 20: 590-596.
  3. Curzon et al 2008;
  4. Kogon et al 2008;
  5. Wallace et al 2011;
  6. Hecht et at. Clin Nutr 2013:34:53-59;
  7. Huysentruyt et al. Nutrition 2013;29 1356-1361.
  8. Disease-related malnutrition: An aspect to consider