
Vârsta de 6 luni este un reper important în dezvoltarea bebelușului. Deși laptele rămâne principala sursă de nutrienți, acesta este momentul pentru introducerea primelor alimente solide în meniu. Diversificarea este și o etapă în care se pun bazele primelor obiceiuri alimentare, care vor continua și în viața adultă 1.
Părinții pot observa, mai devreme, semne că bebelușul lor este aproape pregătit pentru diversificare. Dar este important să nu se grăbească să înceapă introducerea primelor alimente solide înainte de 17 săptămâni. Sistemul digestiv al bebelușilor este încă imatur și nu le poate procesa.2
Când diversificarea se amână prea mult, pot apărea alte probleme:
- Creștere încetinită;
- Deficiență de fier;
- Întârziere în dezvoltarea funcțiilor motorii;
- Aversiunea față de hrana solidă.3
Diversificarea alimentației – semne că bebelușul este pregătit
Pe măsură ce bebelușul se dezvoltă, el capătă abilitățile de are nevoie pentru a putea primi primele alimente solide. Părinții observă că cel mic:
- Nu mai prezintă reflexul de extruziune de la naștere și care-l protejează de riscul de înec și-l face să împingă cu limba dacă fluxul de lapte este prea rapid;
- Își poate susține capul și greutatea corpului (nu se prăvălește imediat într-o parte dacă îl pui în funduleț);
- Și-a dezvoltat suficient abilitățile de coordonare ochi-mână și poate apuca obiecte.
Diversificarea – cu ce începi
Primele alimente solide trebuie introduse treptat. Bebelușul are nevoie de timp pentru a se adapta la gusturi și texturi noi. Dacă mama a alăptat și s-a hrănit echilibrat, șansele ca bebelușul să accepte mai ușor primele alimente necunoscute sunt mai mari. Studii longitudinale arată că bebelușii care au fost expuși la un anumit aliment (de exemplu, morcovi) prin intermediul lichidului amniotic sau prin laptele matern, în perioada de alăptare, răspund diferit la acel gust față de ceilalți bebeluși. Ei vor prefera cerealele cu aromă de morcovi față de cele simple.4
Aroma alimentelor pe care le consumă imprimă laptelui matern peste 40 de gusturi și mirosuri diferite, reprezentând astfel un prim antrenament pentru diversificare.
Cerealele sunt recomandate, în mod tradițional, ca un prim aliment solid în perioada de începere a diversificării. Ele reprezintă o sursă importantă de energie, prin aportul de carbohidrați și fibre, dar furnizează și multe vitamine, minerale și compuși bioactivi. Cerealele conțin carbohidrați nedigerabili care au efect prebiotic și susțin dezvoltarea bacteriilor bune, contribuind la sănătatea macrobiotei.
Fructele și legumele sunt și ele parte a unei alimentații echilibrate, furnizând vitamine și nutrienți cu o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Bebelușii au gust pentru dulce înnăscut5, așa că fructele sunt preferate, de obicei, în detrimentul legumelor, care au gust mai amărui.

Când introduci legumele în meniu este important să le oferi rând pe rând și ca atare, fără să încerci să le maschezi gustul în amestec cu fructe, pentru a permite bebelușului să recunoască gustul diferit și distinct al fiecărei legume.6
Când legumele sunt introduse primele în meniu, ele sunt acceptate cu mai mare ușurință pe termen lung.7 Astfel, arată studiile, bebelușii care primesc 5 legume diferite în meniu în primele 15 zile de începere a diversificării acceptă mai ușor și mănâncă semnificativ mai multe legume o lună mai târziu.8 Și cu cât varietatea de legume este mai mare, cu atât bebelușul va accepta, ulterior, mai ușor și alte alimente ꟷ precum carnea9.
Fiecare bebeluș are propriile preferințe și în cazul unui aliment nou poate fi nevoie de până la 10 încercări, în momente și zile diferite, pentru ca acesta să fie acceptat.
Părinții nu ar trebui să considere că grimasele bebelușului reprezintă un refuz al alimentului respectiv ꟷ uneori, este vorba doar despre o reacție naturală la gustul amărui sau neobișnuit, dar asta nu înseamnă că cel mic va refuza ulterior acel aliment dacă i se va oferi.10
Academia Americană de Pediatrie recomandă să oferi bebelușului alimente variate: cereale, legume, fructe, carne – la început pasate, apoi, pe măsură ce dentiția se dezvoltă, zdrobite cu furculița.
După 9 luni, când începe a doua etapă a diversificării, intră în meniu alimentele pe care bebelușul le poate apuca singurel cu mânuțele (așa-numitele finger-foods) și meniurile care conțin bucățele mai mari, care pot fi mestecate.
Laptele de vacă poate fi introdus în meniu abia după vârsta de un an. Acesta este foarte greu de digerat de către bebeluș, este prea concentrat în proteine, care solicită rinichii, încă imaturi sub vârsta de 1 an, și este sărac în fier și vitamina E, nutrienți foarte importanți pentru creștere la această vârstă.
Alergia la proteinele din laptele de vacă este una dintre cele mai des întâlnite alergii din prima copilărie, afectând 2-5% dintre copii. Simptomele sunt variate – diaree, respirație șuierătoare (wheezing) eczeme – și sunt supărătoare atât pentru copil, cât și pentru familie.

- Nicklaus, S. et al. A Prospective Study of Food Preferences in Childhood. Food Quality and Preference 2004;15: 805-818.
- ESPGHAN Committee on Nutrition. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN committee on nutrition. J Pers Soc Psychol 2008; 46: 99-110.
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/starting-solids/faq-20057889
- Julie A. Mennella: Development of food preferences: Lessons learned from longitudinal and experimental studies
- Beauchamp, G.K., & Mennella, J.A. Early Flavour Learning and Its Impact on Later Feeding Behaviour. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 2009;48: S25-30.
- Barends, C. et al. Effects of Repeated Exposure to Either Vegetables or Fruits on Infant’s Vegetable and Fruit Acceptance at the Beginning of Weaning. Food Quality and Preference 2013;29: 157-165.
- Barends, C. et al. Effects of Starting Weaning Exclusively with Vegetables on Vegetable Intake at the Age of 12 and 23 Months. Appetite 2014;81: 193-199.
- Fildes. A. et al. Early Exposure to Vegetable Variety on Infants’ Like and Consumption. The TASTE intervention study. Appetite 2014;76: 210.
- Gerish, C.J. & Mennella, J.A. Flavor Variety Enhances Food Acceptance in Formula-fed Infants. American Journal of Clinical Nutrition 2001;73(6): 1080-1085.
- Forestell, C. & Mennella, J. Early Determinants of Fruit and Vegetable Acceptance. Pediatrics 2007;120(6): 1247-1254.