Nutricia
Prematuritate

În fiecare an, 15 milioane de bebeluși se grăbesc să vină pe lume mai devreme, înainte de 37 de săptămâni de gestație – arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Asta înseamnă că 1 nou-născut din 10 este extrem de vulnerabil. Complicațiile asociate nașterii premature reprezintă principala cauză de mortalitate pentru copiii sub 5 ani1, iar starea de sănătate și creșterea în greutate sunt principalele priorități în cazul bebelușilor prematuri.

Bebelușii prematuri, care sunt riscurile?

Nou-născuții prematuri sunt deosebit de vulnerabili, întrucât vin pe lume înainte de a-și fi completat dezvoltarea, săptămânile 34 – 40 de sarcină fiind perioada cu cel mai accelerat ritm de creștere din viața intrauterină. Organele lor nu au avut timpul să se maturizeze suficient, iar funcțiile corpului nu sunt pe deplin formate. Prematurii se confruntă astfel cu provocarea de a finaliza această etapă de creștere într-un mediu extrauterin, pentru care nu sunt suficient pregătiți.
Bebelușii prematuri au rezerve limitate2-4 de nutrienți și un sistem digestiv insuficient dezvoltat, care poate procesa o cantitate foarte mică de hrană, dar, în același timp, au un necesar nutrițional mai ridicat decât al bebelușilor născuți la termen. Necesarul proteic la un nou-născut prematur, de exemplu, este de 3 – 3,5 g /Kgc/zi (15% din necesarul caloric) faţă de nou-născutul la termen, unde necesarul este de 2-2,5 g/Kgc/zi.5
În plus, prematurii sunt instabili fiziologic după naștere și secretă mai mulți contrahormoni (adrenalină, cortizol, glucagon și hormoni de creștere), ceea ce face ca variațiile în ritmul cardiac, nivelul de oxigen și cel de glucoză să fie mari, iar tratamentele care îi stabilizează, produc la rândul lor perturbări ale funcțiilor gastrointestinale. Nu în ultimul rând, antibioticele pe care le primesc bebelușii prematuri, ca parte a tratamentului, le afectează microbiota, descresc secreția de enzime digestive și reduc motilitatea intestinală.6

Rolul nutriției la nou-născuții prematuri

Natura s-a asigurat că prematurii au un aliat puternic în lupta lor pentru supraviețuire atunci când vin pe lume mult mai devreme. Laptele mamelor care au născut prematur conţine o cantitate mai mare de lipide, proteine cu funcţie imunologică, vitamine A, D, E, azot şi sodiu şi cantităţi mai mici de lactoză, calciu şi fosfor comparativ cu laptele mamelor care au născut la termen. Aceste diferenţe persistă timp de 2-4 săptămâni postnatal. 7
Însă pentru mulți prematuri, în special pentru cei cu greutate mai mică de 1500 de g la naștere, laptele matern singur nu poate acoperi nevoile nutriționale crescute, de proteine, calciu, fosfor, cupru, zinc, fier și unele vitamine. Fortifierea laptelui matern este o practică obișnuită recomandată de neonatologi și permite acoperirea nevoilor nutriționale crescute ale prematurului, păstrând, în același timp, și toate beneficiile unice ale laptelui matern.
Nutriția din primele săptămâni de viață este esențială nu numai pentru creșterea în greutate, ci și pentru dezvoltarea sistemului imunitar al prematurilor. Întrucât până la 70-80%8 din celulele noastre imunitare sunt localizate la nivel intestinal, dezvoltarea unei microbiote sănătoase în primele săptămâni și luni de viață este esențială, cu atât mai mult cu cât nou-născuții prematuri sunt mai susceptibili la infecții, în comparație cu sugarii născuți la termen. Laptele matern are un rol important în dezvoltarea unei microbiote intestinale echilibrate la sugari și prin conținutul de oligozaharide, prebiotice naturale9-12.

Nutricia – formule speciale pentru prematuri

La Nutricia, avem peste 50 de ani de experiență în nutriția prematurilor și credem cu tărie că alimentația corectă în primele etape ale vieții influențează mult șansele de supraviețuire și de dezvoltare normală ale unui bebeluș prematur. Sursa noastră de inspirație este laptele matern, standardul de aur pentru toate inovațiile Nutricia și suntem mândri de pașii importanți pe care i-am făcut în înțelegerea compoziției și a beneficiilor acestuia. Descoperirile noastre ne-au permis să dezvoltăm formule speciale pentru prematuri care nu pot fi alimentați cu lapte matern sau pentru care laptele matern nu acoperă necesarul nutrițional crescut. Cercetătorii Danone Nutricia Research au creat complexul unic de oligozaharide prebiotice scGOS/lcFOS (9:1), care imită distribuția moleculară a oligozaharidelor, nutrienți care apar în mod natural în laptele matern și reprezintă, cantitativ, al treilea cel mai abundent ingredient din compoziția laptelui matern, după lactoză și lipide. Oligozaharidele au un efect prebiotic, stimulând creșterea și activitatea bacteriilor bune din sistemul digestiv, precum bifidobacteria și lactobacilii. Acest lucru este important pentru că o floră intestinală echilibrată ajută la dezvoltarea unei imunități puternice. După 40 de ani de cercetare, putem spune că abia acum începem să înțelegem cu adevărat complexitatea unică a laptelui matern. Suntem mândri de rezultatele cercetărilor noastre continue. Ele ne-au permis să dezvoltăm acele soluții nutriționale care să îi ajute pe cei mai vulnerabili dintre bebeluși – prematurii – să aibă un start bun în viață.


Produsele noastre pentru Prematuritate

Aici găsiți produsele Nutricia destinate prematurilor. Acestea au rolul de a acționa nutrițional în cazul unor scopuri medicale speciale și drept urmare trebuie consumate doar conform sfatului medicului. 1. Liu L, Oza S, Hogan D, Chu Y, Perin J, Zhu J, et al. Global, regional, and national causes of under-5 mortality in 2000-15: an updated systematic analysis with implications for the Sustainable Development Goals. Lancet. 2016;388(10063):3027-35.
 2. Howson, et al (Eds.). Born Too Soon: The Global Action Report on Preterm Birth. 2012. World Health Organisation. Geneva, Switzerland.
 3. Klein, C. J. 2002, Nutrient requirements for preterm infant formulas. Journal of Nutrition 132(6 Suppl 1): 1395S-1577S.
 4. Agostoni, C., G. Buonocore, V. P. Carnielli, M. et al., 2010 Enteral nutrient supply for preterm infants: Commentary from the European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 50(1): 85-91.
 5. Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Dr. Victor Babeș – Ghid de alimentație enterală a nou-născutului prematur
 6. William W. Hay, Jr – Nutritional Support Strategies for the Preterm Infant in the Neonatal Intensive Care Unit, Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2018 Oct;21(4):234-247
 7. Alimentaţia enterală a nou-născutului prematur, COLECŢIA GHIDURI CLINICE PENTRU NEONATOLOGIE Ghidul 15/Revizia 1 4.12.2010
 8. West CE, et al. J Allergy Clin Immunol, 2015 Jan;135(1):3-13.
 9. Stahl et al. 1994. Analyt. Biochemical 223:218-226.
 10. Brand-Miller J. et al., J Pediatr, 1998, 133:95-98.
 11. György P. et al, Eur J Biochem, 1974, 43:29.
 12. RoberfroidM. et al.: Br J Nutr. 2010; 104:S1-63.