În primele 1000 de zile, perioada care acoperă sarcina și primii doi ani ai copilului, se pun bazele sănătății pentru întreaga viață. Este o etapă unică de creștere și dezvoltare, în care asigurarea unei nutriții corecte este esențială și are un impact important pentru viitorul sănătății copilului. În această perioadă toate organele și țesuturile se formează și devin funcționale, iar creierul se dezvoltă cu o viteză uimitoare, ajungând la 80% din capacitatea lui la sfârșitul primilor doi ani de viață. Hrana este combustibilul necesar pentru a susține acest ritm accelerat de creștere și dezvoltare. O nutriție corectă în primele 1000 de zile reduce riscul de obezitate, alergii, diabet și probleme digestive și ajută la construirea unui sistem imunitar puternic.
Laptele matern: un aliment-minune
Laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebelușul tău. Este un super aliment, care conține, în proporții ideale, toți nutrienții de care cel mic are nevoie pentru o bună creștere și dezvoltare. Această hrană perfectă și complexă care este laptele matern are o compoziție personalizată în funcție de necesitățile fiecărui bebeluș. Compoziția laptelui matern se schimbă continuu, adaptându-se la nevoile nutriționale specifice fiecărei perioade de dezvoltare, susținând imunitatea bebelușului pe termen lung, prin conținutul de anticorpi materni și substanțe imunomodulatoare.
Nutricia susține recomandarea Organizației Mondială a Sănătății, de alăptare exclusivă în primele 6 luni de viață, și continuarea alăptării în paralel cu introducerea alimentelor solide, până la doi ani sau chiar mai mult.
Beneficiile alăptării
Alăptarea înseamnă mai mult decât hrană, iar laptele matern ne inspiră. De peste 40 de ani studiem compoziția unică a laptelui matern. Cercetătorii Nutricia analizează în detaliu mecanismele complexe ale laptelui matern și beneficiile alăptării și lucrează în parteneriat cu institute de cercetare din întreaga lume.
Alăptarea are beneficii importante pentru sănătatea copiilor, cu efecte imediate și pe termen lung. Imediat după naștere, laptele matern protejează bebelușul, datorită anticorpilor materni și nutrienților care susțin și dezvoltă imunitatea nou-născutului.
Studiile arată că alăptarea reduce riscul de creștere ponderală excesivă și obezitate la copii și are un impact pozitiv și asupra sănătății mamei, ferind-o de riscul de cancer uterin sau ovarian și de diabet de tip II. La Nutricia, știm că alăptarea oferă cel mai bun început în viața bebelușului tău, iar cercetările despre laptele matern și beneficiile lui stau la baza inovațiilor noastre și ne inspiră să dezvoltăm noi soluții nutriționale pentru mame și copii.
Primii pași în sănătatea pe termen lung / Sănătatea începe din burtică
Nutriția joacă un rol cheie în dezvoltarea sănătoasă a sistemului digestiv încă din prima zi de viață, iar pe măsură ce sistemul digestiv al nou-născutului se maturizează, el poate produce enzimele care să susțină digestia și anticorpii care să ofere protecție.
Aproape 80% dintre celulele noastre imunitare trăiesc în intestin alături de bacteriile care alcătuiesc microbiota. Până când ajungem la vârsta adultă, intestinul nostru găzduiește triliarde de astfel de bacterii care formează microbiota. O microbiotă sănătoasă este esențială pentru starea noastră de sănătate pe tot parcursul vieții și ne susține imunitatea. O microbiotă sănătoasă reduce riscul de probleme digestive și susține creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului pe termen lung.
În anul 2015, Nutricia a lansat angajamentul global pentru primele 1.000 de zile
Îngrijirea copilului în primii ani de viață, pe cât este de importantă, pe atât pare o sarcină dificilă. Datorită impactului nutriției în această perioadă asupra dezvoltării ulterioare a micuțului, fiecare mamă își dorește să fie cât mai informată în privința perioadei perinatale.
Pentru a răspunde acestei dorințe a mămicilor Nutricia a inițiat în 2013 programul social SAMAS.