Nutriția ne schimbă cu adevărat viața! Alegerile noastre alimentare ne influențează sănătatea și modul în care ne simțim azi, mâine și pe termen îndelungat. Cercetările arată că alimentația potrivită la momentul potrivit are importante beneficii pentru sănătatea noastră.
Știm deja că
- Alegerile nutriționale din primele 1000 de zile (perioada de la concepție până la a doua aniversare a copilului) influențează sănătatea pe tot parcursul vieții.
- Prebioticele, probioticele și postbioticele susțin dezvoltarea unei microbiote sănătoase din prima copilărie și pe parcursul vieții.
- Nutriția potrivită îmbunătățește rezultatele tratamentelor în cazul pacienților suferind de afecțiuni cronice, pentru care pierderea în greutate și dezechilibrele nutriționale reprezintă riscuri majore.
Primele 1000 de zile și dezvoltarea sistemului imunitar
Primele 1000 de zile sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului ꟷ care părăsește mediul uterin unde era protejat și este expus la mai multe riscuri după venirea pe lume. Dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase (microbiota) este esențială pentru susținerea unui sistem imunitar încă imatur, iar nutriția din această perioadă este principalul factor care influențează compoziția microbiotei. Alăptarea este cea mai bună metodă de a asigura sănătatea microbiotei: studiile arată că 30% dintre bacteriile benefice care alcătuiesc microbiota bebelușilor alăptați provin direct din laptele matern.
Pe lângă bacterii benefice, laptele matern conține și oligozaharide, prebiotice naturale care susțin sănătatea microbiotei. Peste 200 de structuri cunoscute de oligozaharide contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului prin intermediul florei intestinale. Oligozaharidele stimulează creșterea și activitatea bacteriilor bune de la nivelul tractului intestinal și au un impact direct asupra sistemului imunitar, stimulând celulele imunitare să reacționeze la potențiale amenințări. În plus, acești nutrienți prezenți în mod natural în laptele matern împiedică dezvoltarea infecțiilor, prin blocarea agenților patogeni la care este expus bebelușul.
Ce trebuie să știi despre biotice
Sănătatea florei intestinale este susținută de prebiotice, probiotoce și postbiotice. Ce roluri au ele:
- Probioticele sunt bacteriile benefice care se formează în mod natural și susțin flora intestinală sănătoasă atunci când sunt ingerate.
- Prebioticele sunt oligozaharide nedigerabile care trec în partea inferioară a tractului intestinal și stimulează creșterea și dezvoltarea bacteriilor benefice.
- Postbioticele sunt compuși bioactivi produși de bacteriile benefice, prin intermediului procesului natural de fermentare, care au un rol activ în modularea microbiotei și a sistemului imunitar.
Hrana care ne susține
Nutriția corectă ne ajută să prevenim bolile cronice și ne susține în momentele în care organismul este slăbit. Rolul nutriției specializate, în cazul bolnavilor suferind de afecțiuni grave, este de a reduce riscul de malnutriție și de pierdere de masă musculară și de a ajuta corpul să suporte mai bine tratamentul. Cercetările arată că în lipsa unei nutriții potrivite, durata internării crește, iar pacienții au o calitate a vieții scăzută. Nutriția specializată, medicală, susține echilibrul nutrițional al corpului și ajută pacienții pe durata chimioterapiei sau în fazele timpurii ale bolii Alzheimer, când anumiți nutrienți sunt esențiali pentru a susține conexiunile neuronale la nivelul creierului.