Nutricia
Nutriția sugarului și a copilului mic

Lapte matern este alimentul ideal pentru bebeluș, acoperind în primele 6 luni de viață toate nevoile sugarului. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni și continuarea ei, în paralel cu introducerea alimentelor solide, în primii doi ani.

Alăptarea – beneficii pentru bebeluș

Laptele matern conține toți nutrienții esențiali pentru sănătatea și dezvoltarea optimă a bebelușului în primele 6 luni de viață.2 Proteinele din laptele matern sunt ușor absorbite și digerate, iar anticorpii și imunoglobulinele protejează sugarul de infecții și alergii, ajutându-l în același timp să își dezvolte propriul sistem imunitar. Bebelușii alăptați au un risc mai scăzut de diaree, infecții pulmonare și respiratorii, otită, obezitate și diabet.2

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este o substanță vie. Conține peste 1000 de proteine care susțin creșterea, dezvoltarea și activează sistemul imunitar al nou-născutului, dar și peste 20 de aminoacizi și 40 de enzime, care acționează ca un catalizator, ajutând digestia și favorizând absorbția nutrienților. Laptele matern conține peste 200 de oligozaharide, structuri complexe care acționează ca prebiotice, hrănind bacteriile bune de la nivelul tractului intestinal, prevenind infecțiile și susținând imunitatea. Fiecare mamă produce un lapte personalizat pentru nevoile bebelușului ei. Laptele matern își adaptează compoziția inclusiv în timpul unei mese: cel de început are și rolul de a hidrata, având în compoziție predominant apă și lactoză, în timp ce laptele din partea a doua a suptului este mai bogat în principii nutritive, ajutând la creșterea sănătoasă a sugarului.
În plus, laptele matern are mai mult de 40 de arome, în funcție de alimentația mamei. Cu simțul lor olfactiv remarcabil, bebelușii recunosc aceste arome, laptele matern influențând astfel preferința pentru alimente ale bebelușilor în perioada de începere a diversificării.3

Alăptarea – cum știi că bebelușul se hrănește suficient?

Cei mai mulți nou-născuți vor avea un număr de 8-12 mese pe zi în prima lună de viață. Colostrul, primul lapte matern, care se secretă în cantitate foarte mică în prima zi după naștere (între 2 și 20 ml), este foarte concentrat în anticorpi și agenți imunitari. El se constituie astfel într-un prim „vaccin natural” pentru nou-născut având efect antibacterian și antiviral.
Colostrul are și importantul rol de a apăra mucoasa digestivă de inflamații și alergeni și de a curăța intestinul de reziduuri, facilitând eliminarea meconiului și excesul de bilirubină și prevenind astfel icterul.

Lactația funcționează pe principiul cererii și ofertei, fiind stimulată și întreținută de suptul frecvent al nou-născutului. Fiecare bebeluș are propriile lui nevoi și propriul ritm de a se hrăni, iar alăptarea la cerere, urmărind semnalele de foame și sațietate ale bebelușului, este modalitate de hrănire recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Mama știe că bebelușul se hrănește suficient când acesta ia în greutate în mod constant și pare satisfăcut după masă, udă cel puțin 6-7 scutece pe zi, iar urina este deschisă la culoare.

NUTRICIA și cercetarea laptelui matern

La NUTRICIA cercetăm de peste 40 de ani structura laptelui matern și modul în care acesta oferă protecție sugarului, modulând în același timp sistemul lui imunitar, metabolic și microflora și oferindu-i bebelușului protecție multiplă, pe termen lung. În Utrecht, Olanda, la singurul centru din lume pentru cercetarea laptelui matern, NUTRICIA Research, o echipă formată din peste 500 oameni de ştiinţă (biologi, nutriţionişti, tehnicieni şi doctori) studiază mecanismele complexe ale laptelui matern.
Echipa NUTRICIA Research lucrează într-o colaborare strânsă cu institute de cercetare, universităţi de prestigiu şi spitale din toată lumea şi beneficiază de sfaturile unui consiliu format din experţi internaţionali din domeniul pediatriei, alergologiei şi imunologiei. De-a lungul deceniilor de cercetări, specialiștii NUTRICIA au făcut descoperiri impresionante în misiunea lor de a crea formule de lapte premium cât mai apropiate de laptele matern.


Produsele noastre pentru Formule de lapte

Aici găsiți formulele de lapte din portofoliul Nutricia.  1. https://www.who.int/news/item/15-01-2011-exclusive-breastfeeding-for-six-months-best-for-babies-everywhere
  2. Department of Health, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region, “Love, Starts from Breastfeeding” Brochure, Apr 2017
  3. Cooke et al. (2011) Appetite 57(3): 808-811